Utrikes

Trupper dras tillbaka i Ukraina

1:50 min

På båda sidor av frontlinjen i Ukraina uppger man nu att man som överenskommet har börjat dra sig tillbaka från ställningar kring några byar i östra Ukraina, ett trupptillbakadragande som i framtiden kan leda till direkta samtal mellan Ukraina och Ryssland.

Vid lunchtid sågs både soldater och militära fordon röra på sig bort från frontlinjen.

Den här reträtten, om den lyckas, är viktig för detta det enda pågående kriget i Europa, ett krig, som sedan 2014 dödat mer än 13 000 människor.
Ett tillbakadragande från området mellan byarna Petrivske och Bogdanivka kan vara det allra sista villkoret som måste uppfyllas för att samtal ska påbörjas.

Det är målet, ett möte i Paris mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och den faktiska motparten i det här kriget, den ryska presidenten Vladimir Putin.

Ett datum kan komma att bestämmas om nu allt går väl i Petrivske.
Enligt den ukrainska sidan kan reträtten ta hela tre dagar, sedan ska det också röjas minor i nästan en hel månad.

FNs högsta rättsliga organ, den Internationella domstolen i Haag, öppnar för en omfattande juridisk prövning av Rysslands agerande i östra Ukraina och på det annekterade Krim.

Ukraina har stämt Ryssland vid domstolen, som alltså avgör tvister mellan världens nationer, och Ukraina hävdar där att Rysslands aktiva stöd till de som kontrollerar östra Ukraina går att se som finansiering av terrorism.

Ryssland förnekar det och har då som svar hävdat att detta inte ens går att ta upp, eftersom domstolen saknar jurisdiktion.
Men det har Internationella domstolen i Haag nu meddelat, att det har man visst.