Göteborg

Sex gripna misstänkta för allvarlig internationell brottslighet

2:06 min

Svensk och dansk polis har i dag i en samordnad aktion gripit sex personer misstänkta för allvarlig internationell brottslighet.

Tre av personerna greps i Göteborg strax efter klockan ett i dag.

– Vid 13.30 i dag grep vi tre personer i Danmark, samtidigt som Göteborgspolisen grep tre personer där. Allt är en del i en dansk polisutredning och vi har jobbat väldigt tätt ihop med svensk polis, säger Brian Voss Olsen, chef för Särskilda utredningar i område Väst i Danmark.

Strax efter klockan ett i dag har svensk och dansk polis i en koordinerad aktion gripit sex personer. Tre greps på en rastplats på Jyllands östra sida och tre greps av Göteborgspolisen i Göteborg.

Den svenska polisen hänvisar samtliga frågor till sina danska kollegor, och till Ekot säger Brian Voss Olsen, som är chef för polisens Särskilda utredningar i område Väst i Danmark, att det rör sig om allvarlig internationell brottslighet. Men vad exakt det handlar om vill han inte säga.

– Vi kan inte säga något. I morgon bitti kommer förhandlingar ske bakom stängda dörrar. Så jag jag kan inte säga nåt om de gripnas kön, ålder eller nationalitet.

Är det terrorrelaterat?

– Det jag kan säga är att det handlar om allvarlig internationell brottslighet.

Kan du säga något om var brottet kan ha begåtts?

– Nej, det får jag inte säga något om.

I morgon kommer de tre personer som greps i Danmark att föras till en domstol för häktningsförhandling, som hålls bakom dubbla stängda dörrar, som det heter. Det betyder att ingen utanför rättsalen överhuvudtaget kommer att få reda på vad det hela handlar om.

När det gäller de övriga tre personerna, som greps i Göteborg i dag, säger Brian Voss Olsen att det är oklart när de förs till Danmark.

– När det gäller Göteborgsgripandena måste vi prata med de svenska myndigheterna om vad som ska hända de närmaste dagarna, säger Brian Voss Olsen.