Tusentals drabbade

Svårsläckta bränder i Australien har spridit sig

2:13 min

De stora bränderna som drabbar östra Australien har det senaste dygnet fortsatt att sprida sig. Tusentals människor har fått lämna sina hem samtidigt som bränderna kommer allt närmare miljonstaden Sydney.

Helikoptrar som vattenbombar eldhavet och brandmän som kämpar för att försöka hindra elden från att sprida sig ytterligare har ett näst intill omöjligt uppdrag. Den extrema hettan från bränderna gör att asfalten smälter och gör vissa vägar oframkomliga.

Under natten sjönk temperaturen och vindarna avtog vilket gav räddningspersonalen ett tillfälligt andrum. Men så fort solen gick upp och vindarna tilltog så är situationen mycket allvarlig igen.

Så här långt har tre personer bekräftats omkomna i lågorna, ytterligare fem personer saknas i områden som har drabbats av de svåra skogs- och markbränderna som rasat östra Australien sedan i september.

Räddningstjänster i den hårdast drabbade delstaten New South Wales förbereder sig nu för svåra och riskfyllda förhållanden de kommande dagarna. Bränderna sprider sig nu mot miljonstaden Sydney och chefen för räddningstjänsten säger att man kommer att utfärda varningar för extremt stor brandrisk i området från och med tisdag.

Det kommer då bli uppemot 35 grader varmt och starka vindar som kommer att få elden att ta ny fart. På Twitter skickar räddningstjänsten en allvarlig varning för tisdag och skriver: "Om du hotas av elden kan du inte vara säker på att få hjälp."

Australiens premiärminister Scott Morrison får nu kritik för att regeringen inte har tagit den långvariga torkan och risken för bränder på allvar.

– Jag hoppas att du kan se allt som blivit förstört Mr. Morrison säger en av de drabbade till Australiensiska ABC och fortsätter:

– Medan du sitter på ditt kontor med hög lön så har vi förlorat allt. Först i torkan och nu i bränderna, vi kanske aldrig kommer att återhämta oss säger han.

En delstatsminister i New South Wales säger att "omedelbart ekonomiskt stöd" ska göras tillgängligt för invånare som drabbats av bränderna.