Bolivia

Presidenten avgår – efter tecken på valfusk

2:09 min

Bolivias president Evo Morales avgår, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Beskedet kommer efter en uppmaning från landets arméchef.

Bolivia har skakats av våldsamma protester sedan det omstridda presidentvalet där för tre veckor sedan.

Oppositionen har länge hävdat att valet var präglat av fusk och nu har den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS slagit fast att det bland annat förekommit manipulation av valets datorsystem. Därefter har president Evo Morales utlyst nyval.

Under kvällen sa Bolivias arméchef Williams Kaliman i ett uttalande att Evo Morales borde lämna presidentposten för Bolivias bästa, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det var väl droppen som fick bägaren att rinna över, säger vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin.

Vad händer nu?

– Det vi vet är att Bolivia för tillfället inte har någon president och att det kommer bli ett nyval. Det kommer antagligen bli en interimspresident. Den främsta oron är att militären, som steg in och var en av de avgörande krafterna som gjorde att Morales valde att avgå, plötsligt ska ta en stark politisk roll. Men man får väl hoppas att de bolivianska institutionerna är så pass starka för att det inte ska ske, säger Lotten Collin.

Hur sannolikt är det att Morales ställer upp igen?

– Det ser jag som helt osannolikt. Fram tills i dag kanske han närde något slags hopp om att ställa upp igen. Han kandiderade ju i det här valet för en fjärde mandatperiod trots att han fått nej i en tidigare folkomröstning. Sedan dess har han fått hård kritik eftersom många menar att han inte borde ställt upp i det här valet eftersom grundlagen i Bolivia gör klart att man enbart kan sitta två mandatperioder, säger vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin.