Bolivia

Oro för maktvakuum – efter presidentens avgång

1:33 min

Bolivias president Evo Morales avgick igår kväll, efter att militären och polisen uppmanat honom att lämna posten – men maktvakuumet han lämnar efter sig oroar många.

– Jag avgår för att mina kollegor inom socialistpartiet inte ska behöva utstå mer hot, förföljelse och våld, sa Evo Morales igår kväll i ett TV-tal.

Evo Morales beslut kom efter att både militären och polisen offentligt uppmanat presidenten att avgå. Timmarna innan avgick flera ministrar, parlamentsledamöter och ambassadörer, efter att internationella valobservatörer underkänt valet den 20 oktober i år på grund av omfattande valfusk.

Så Morales stod plötsligt ensam tillsammans med sin vicepresident Alvaro Garcia Linera, som avgick tillsammans med honom igår kväll. Det gjorde även ordföranden för senaten, vilket innebär att Bolivia befinner sig i ett maktvakuum – och en del är rädda för att militären eller polisen kommer försöka fylla det. Morales själv kallar det som skett för en statskupp.

Konflikten har sin grund i presidentvalet för tre veckor sedan, då Morales försökte då bli omvald för en fjärde gång trots att Bolivias grundlag bara tillåter två mandatperioder. 2016 röstade bolivianerna nej till att ändra grundlagen för att tillåta Morales att kandidera, men den regeringslojala grundlagsdomstolen tillät honom att ställa upp ändå.

Det orsakade stora demonstrationer och en stark polarisering som eskalerade efter valet i oktober, då rösträkningen oförklarligt stoppades under flera timmar av valdomstolen, som sedan gav Morales segern. Åklagarmyndigheten har nu inlett förundersökningar mot valdomstolens ledamöter, som också avgått.

Morales har suttit som president i snart 14 år i Bolivia, och har förändrat landet i grunden. Han nationaliserade naturgasen vilket finansierade en snabb ekonomisk utveckling, men triggade också en korruption som fått många bolivianer att tröttna på regeringspartiet.

Som den första urfolkspresidenten i ett land där majoriteten tillhör urfolksgrupper har han också arbetat hårt för att minska rasismen och stigmatiseringen av urfolken.