Polisen

Rysk “turist“ jobbade på Arlanda – “Allvarligt“

0:57 min

Vid en rutinkontroll som gränspolisen gjorde i fredags bland anställda på Arlanda flygplats, upptäcktes en person som visade sig vara rysk medborgare som kommit till Sverige på turistvisum.

Mannen ska ha arbetat som flygmekaniker och haft en tjänstebricka som gav honom behörighet att vistas bland flygplanen, vilket Aftonbladet först rapporterade.

Det är Swedavia som äger Arlanda flygplats. Enligt Anna Svedberg som är Swedavias säkerhetschef på Arlanda, genomför de kontinuerliga kontroller för att säkerställa att alla aktörer som verkar på flygplatsen lever upp till de regler som Transportstyrelsen har satt.

– Om det finns brister så ser vi naturligtvis allvarligt på det och så följer vi upp det med polisen och Transportstyrelsen, säger Anna Svedberg.

I samband med gränspolisens rutinkontroll på Arlanda i fredags kunde mannen omhändertas av polisen i enlighet med utlänningslagen.

– Vi är väldigt måna om säkerheten på flygplatsen, det är därför vi jobbar med de här kontrollerna. Jag hoppas att vi kan sätta oss ner tillsammans med Swedavia och andra aktörer och titta på vad som har gått fel, om det finns några brister eller rutiner som vi kan åtgärda för att sådant inte händer igen, säger Cajsa Velden, chef för Arlandapolisen.

Enligt Anna Svedberg är det varje enskild arbetsgivare med personal på Arlanda som har ansvar för att säkerställa att säkerhetsprövningar genomförs korrekt. Swedavia säkerställer i sin tur, i samband med att en behörighet delas ut, att säkerhetsprövningen är utförd.

– Finns det brister för vår del så kommer vi titta på om det finns någonting i våra rutiner som vi kan göra annorlunda, säger Anna Svedberg.