Till hemländerna

Turkiet påbörjar deportering av IS-fångar

2:27 min

Turkiet har i dag börjat utvisa IS-fångar till deras hemländer.
En amerikansk medborgare har redan deporterats och nu hotar Turkiet att också skicka europeiska IS-terrorister tillbaka till Europa.

En IS-terrorist med amerikanskt pass har redan utvisats, nu pågår förberedelser för att senare i veckan deportera sju tyska medborgare och 11 franska.

Dessutom planerar Turkiet också att deportera tillfångatagna IS-terrorister från Irland och Danmark.

Det finns än så länge inga uppgifter om att svenska IS-terrorister skulle finnas på listan bland jihadister som Turkiet planerar att deportera.

Turkiet har länge hotat med att skicka hem utländska IS-terrorister som grips i Turkiet, av turkiska styrkor eller som sitter i läger som Turkiet tar kontroll över.

Redan när Turkiet inledde sin offensiv mot kurdiska styrkor i norra Syrien sa den turkiska regeringen att utländska IS-terrorister som sitter fängslade eller som rymt i området är hemländernas ansvar.
Flera Europeiska länder som Storbritannien, Danmark och Tyskland har dragit in medborgarskapet för IS-terrorister och menar att de inte kan ta emot dem eftersom de inte är medborgare men Turkiet menar att länderna ändå har ansvar för att ta hand om personerna som sitter fängslade.

I förra veckan sa Turkiets president Erdogan att det finns drygt 1200 IS-fångar i turkiska fängelser och att man tillfångatagit nästan 300 i norra Syrien. Turkiet har också en mängd IS-medlemmar från Centralasien.
Men de västerländska IS-terroristerna är också ett förhandlingskort.

När de nu börjar deportera jihadister till västländer visar dom för hemmapubliken att det är Turkiet som håller i taktpinnen och som sätter agendan. Turkiet har ju länge krävt att Europeiska länder tar hand om sina egna IS-fångar och när Europa inte lyssnar visar Turkiet att de kan agera ändå.

I Europa är däremot frågan om de egna ländernas IS-terrorister prekär. I många fall saknas klar bevisning som skulle hålla i domstol för vad IS-anhängarna personligen gjort sig skyldiga till, i andra fall saknas också lagtexter för att döma människor som anslutit sig till IS och i flera europeiska länder är det oklart hur de som stridit för IS kan tas omhand.
Många av de tillfångatagna är fortfarande anhängare till terrorsekten och även i IS-terroristernas anhörigläger lever IS ideologi kvar.