Efter våldsdåden i Malmö

M stödjer SD:s misstroendeförklaring mot justitieministern

2:03 min

Efter helgens våldsdåd i Malmö kommer Sverigedemokraterna att väcka en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson. Och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gav nyss besked att hans parti tänker rösta ja.

I samband med den partiledardebatt som hålls i riksdagen på onsdag kommer Jimmie Åkesson att i kammaren föreslå en misstroendeförklaring mot justitieministern.

– Det är uppenbart att justitieministern, som i det här fallet är ytterst ansvarig för att klara de här situationerna, inte förstår allvaret. Han klarar inte av att hantera det och därför borde riksdagen på något sätt markera missnöje med det arbete som tyvärr inte sker, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Vad skulle det göra för skillnad om man bytte ut justitieministern?

– Dels så understryker det ju allvaret, dels så ger man den befintliga justitieministern en väldigt tydlig signal om att vi förväntar oss mer. Man ger inte minst regeringschefen en väldigt tydlig signal från riksdagen om att vi förväntar oss mer, och att vi förväntar oss att man faktiskt gör nånting.

Strax före lunch gav Moderatledaren Ulf Kristersson besked till Ekot att hans parti stöttar en sådan misstroendeförklaringen.

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår. Vi kommer att rösta för en misstroendeförklaring.

Vad tror du om möjligheterna att den går igenom?

– Det vet inte jag. Jag tycker att det allra viktigast nu är att riksdagen sätter ned foten och säger vad som är acceptabelt i Sverige och vad som är oacceptabelt. Vi har nu gång på gång försökt få till stånd ordentliga krafttag mot den organiserade kriminaliteten och regeringen gör nästan ingenting. Då måste riksdagen ta sitta ansvar.

För att en misstroendeförklaring ska gå igenom måste en majoritet av riksdagens 349 ledamöter rösta ja. Hittills är det bara Sverigedemokraterna och Moderaterna, som tillsammans har 132 ledamöter, som givit besked i frågan.

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson är tveksam till om det här rätt väg att gå.

– Regeringen har ju ett uppdrag som den försöker verkställa. Och mycket av de förslag som kom fram i de här samtalen tycker jag, och vi från Liberalerna, nu ska genomföras, och det tar tyvärr en viss tid. Och det är inte säkert att lösningen är att man byter ut justitieministern.

Så hur kommer Liberalerna att ställa sig till en sådan här misstroendeförklaring?

– Ja, jag är tveksam, men jag vill prata med min partigrupp först.