Storbritannien

Brexitpartiet kommer inte utmana Torypartiets kandidater

1:25 min

I Storbritannien kommer Brexitpartiet inte att konkurrera med premiärminister Boris Johnsons Tory-parti i parlamentsvalet som hålls den 12 december, enligt partiledaren Nigel Farage.

Brexitpartiets ordförande Nigel Farages besked i dag om att koncentrera sitt partis valkampanj mot Labourpartiet, kan få stor betydelse för valutgången den 12 december.

Beslutet innebär nämligen att Torypartiet och premiärminister Boris Johnson inte längre behöver vara oroliga för konkurrens från Brexitpartiet i nästan hälften av de 650 brittiska valdistrikten – utan att man nu helt kan fokusera på sin huvudstrategi, att vinna över labourväljare som är för brexit.

Boris Johnson välkomnade också nästan omedelbart Nigel Farages beslut.

Brexitpartiet kommer nu att fokusera sitt kampanjarbete på just valkretsar med labourväljare som är för brexit, för att försöka hjälpa Torypartiet i sitt mål att vinna där och också på det viset kanske också vinna några parlamentsplatser för det egna partiet.

En annan förklaring till brexitpartiets beslut är att opinionsiffrorna hittills inte varit så starka för partiet och genom att koncentrera arbetet till färre valkretsar så hoppas man kunna få bättre utdelning.

I brittiska valsystemet står det ju bara en parlamentsplats på spel i varje valkrets.