SD:s misstroendeförklaring

Löfven: Har fullt förtroende för justitieministern

2:46 min

Efter den senaste tidens skjutningar och sprängdåd kräver nu Sverigedemokraterna att justitieminister Morgan Johansson (S) ska avgå.

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att ställa sig bakom den misstroendeförklaring, som SD väcker senare i veckan.

Statsminister Stefan Löfven (S), säger såhär om beskedet:

– Jag kan bara notera det. Jag har fullt upp med att se till att människor ska känna trygghet, fullt upp med att se till att vi har kontakt med polisen, att vi vet vad polisen behöver för resurser, vad vi ska göra i regeringskansliet. Det är det som upptar min arbetsdag.

Statsminister Stefan Löfven betonar att han har fullt förtroende för justitieministern.

– Regeringen har hittills initierat ungefär 50 straffskärpningar, lagar, som är direkt riktade mot den organiserade brottsligheten. Vi behöver göra mycket mer, för att vi har det allvarliga läge som vi har.

Efter helgens våldsdåd i Malmö sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i förmiddags till Ekot att han, i samband med den partiledardebatt som hålls i riksdagen på onsdag, tänker begära en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson.

Justitieministern har gjort alldeles för lite för att bekämpa gängkriminaliteten, anser Jimmie Åkesson:

– Det är uppenbart att justitieministern, som i det här fallet är ytterst ansvarig för att klara de här situationerna, inte förstår allvaret. Han klarar inte av att hantera det och därför borde riksdagen på något sätt markera missnöje med det arbete som tyvärr inte sker.

Moderaterna kommer att ställa sig bakom misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson, säger partiledaren Ulf Kristersson.

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår. Vi kommer att rösta för en misstroendeförklaring.

Och nu på eftermiddagen kom beskedet att även Kristdemokraterna tänker rösta ja.

– Skjutningar och bombdåd sätter stad efter stad i skräck, och helgens avrättning av en 15-åring i Malmö och explosionen utanför ett gym i morse i Helsingborg, visar att det inte finns några tecken på förbättringar av säkerhetsläget, säger Andreas Carlson (KD), gruppledare i riksdagen.

För att en misstroendeförklaring ska gå igenom måste en majoritet av riksdagens 349 ledamöter rösta ja. Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna har tillsammans 154 ledamöter, vilket inte räcker.

Liberalerna och Vänsterpartiet har meddelat att de inte tänker medverka till att fälla Morgan Johansson.

"Att i det här läget väcka misstroende syftar mer till att jaga väljare än att jaga brottslingar", säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt i en kommentar till Ekot.

Centerpartiet, som har 31 mandat i riksdagen, har ännu inte tagit ställning. Frågan ska diskuteras på riksdagsgruppens möte i morgon, säger Johan Hedin som är rättspolitisk talesperson.

– Men ur ett strikt rättspolitiskt perspektiv så kan jag känna mig bekymrad över att det finns en risk att vi tappar tempo i viktiga processer, lagstiftning som ska på plats och som vi har en bred enighet om i Sveriges riksdag ska på plats. Det ligger definitivt i den vågskålen som inte är för en misstroendeförklaring, säger Johan Hedin.