Nya EU-kommissionen

Johansson: Migrationsplan börjar ta form

1:55 min

Sveriges nya EU-kommissionär Ylva Johansson säger i en intervju med Ekot att hennes främsta uppgift blir att lösa den svåra migrationsfrågan, och att en plan har börjat ta form.

– Det är frustration och blir det ännu längre fördröjningar då tror jag det kan bli ganska besvärligt för det händer saker hela tiden, säger hon.

Kommissionens tillträde blev inte av 1 november som planerat utan har dragit ut på tiden. Bland annat för att flera kandidater inte blev godkända i EU-parlamentet.

Förhoppningen är att den nya kommissionen ska kunna ta över efter den nuvarande första december, men det kan bli senare.

I väntan på att få tillträda formellt försöker Ylva Johansson förbereda det kommande arbetet. Mycket fokus ligger på att migrationsfrågan och hur asylsökande ska fördelas inom EU, vilket medlemsländerna bråkat om i flera år.

Det är Ylva Johanssons uppgift att lägga fram en ny plan, en migrationspakt, som alla kan enas kring. Hon har haft en del informella möten med migrationsministrar, bland annat från Frankrike och Grekland.

Än så länge kan hon inte ge detaljer kring hur EU:s nya migrationspakt ska se ut. Och inte heller när förslaget kommer. Men hon säger sig ha en bild av hur hon ska gå till väga.

När det gäller frågan om alla EU-länder ska tvingas ta ansvar för asylsökande säger hon att solidaritet kommer vara obligatoriskt. Men att det inte nödvändigtvis behöver betyda att alla tar emot flyktingar i ett tvingande system.

– Jag tror man behöver en tvingande solidaritet men det är möjligt att den ska ha flera korgar, eller delar.

Så alla skulle inte tvingas att ta emot flyktingar?

– Det är ju en av de frågor som finns med och diskuteras och som jag kommer ha dialog med medlemsländerna och parlamentet om, säger Ylva Johansson.