Kommunekonomi

Åre lägger mest pengar på att köpa ut personal

2:20 min

Drygt 7,8 miljoner kronor, så mycket har Åre kommun lagt på att köpa ut anställda sedan 2015. Det är mest av alla kommuner i Jämtlands län.

Det finns flera olika orsaker till att det görs överenskommelser, allt från övertalighet eller misskötsel till att rehabiliteringen inte gett önskat resultat.

Fackförbundet Kommunals ordförande i Åre, Maria Engström, är kritisk till hur skattemedlen används och fördelas. Speciellt att 3,3 miljoner kronor har gått till avtal med fyra olika chefer.

Fredrik Lenell, HR-chef i Åre, kan inte svara på varför Åre ligger högst i länet men enligt honom så kan man bli bättre, både vad gäller rekrytering och hur man arbetar med de anställda.

För ett par veckor sedan kunde P4 Örebro berätta att svenska kommuner sedan 2015 lagt 1,4 miljarder kronor på olika avtal där anställda fått ersättning och slutat. I en enkät till landets 290 kommuner svarade 198.

I länet har alla kommuner förutom Strömsund redovisat sina siffror. Övriga sju kommuner har köpt ut personal för strax över 35 miljoner kronor sammanlagt.

Åre toppar listan på 7,8 miljoner kronor tätt följd av Krokom på 7,6 miljoner kronor.