Ungdomskriminalitet

Forskare: ”Stärk familjens och skolans förmåga”

2:01 min

De senaste dagarna har flera skjutningar skett där både offer och gärningsmän varit tonåringar. En femtonåring dödades i helgen i en skottlossning i Malmö och en sextonåring sköts i går kväll, de två som gripits misstänkta för brottet är sjutton och arton år.

Felipe Estrada är professor i kriminologi och har bland annat forskat om ungdomsbrottslighet. Enligt honom är det samma faktorer som leder unga in i kriminalitet idag som tidigare.

– Gamla förklaringar som vi såg redan hos tidigare generationer, som barnfattigdom, skolmisslyckandet och missbruk, det har inte blivit mindre viktigt bland dagens unga som hamnar i de här problemen, säger Felipe Estrada.

Enligt Felipe Estrada har den generella ungdomsbrottsligheten minskat sedan mitten av 90-talet. Dödligt våld bland unga män är ett undantag, där man kan se en ökning de senaste fyra åren. Men det finns konkreta åtgärder för att vända utvecklingen menar Felipe Estrada.

– Ska du få ner barn och ungas rekrytering till grov brottslighet så är det åtgärder som handlar om att stärka familjens förmåga och framför allt då skolans förmåga, säger Felipe Estrada.