Elbilar

Kinesisk fastighetsjätte miljardsatsar i Nevs

2:02 min

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande har nu beslutat att investera ytterligare närmare 30 miljarder kronor i svenska elbilstillverkaren Nevs, det visar dokument som Ekot läst.

– Det är en stor satsning som Evergrande gör. Företaget har väldigt höga ambitioner och vill bli en tuff utmanare i elbilsbranschen och då behövs det mycket pengar. Sedan är ju frågan, utöver kapitalet och vilja, vad finns det då för kapacitet och förmåga att hantera detta. Det återstår att se, säger den fristående Kinarådgivaren Frédéric Cho till Ekot.

Evergrande har minst sagt storslagna planer för sin elbilssatsning och för Nevs. Målet är att lansera flera nya elbilsmodeller de kommande åren och på sikt bli den största elbilstillverkaren i världen. Hittills har Nevs dock bara tillverkat runt 1 000 elbilar i fabriken i kinesiska Tianjin.

Nevs har också haft stora ekonomiska problem efter köpet av Saabs konkursbo för snart åtta år sedan, men efter att kinesiska Evergrande blev ny huvudägare i början av året har stora investeringar gjorts. Redan hittills har Evergrande satsat runt 20 miljarder kronor i Nevs.

I ett börsdokument i Hong Kong, som Ekot har tagit del av, framgår det nu att Evergrande har skrivit ett avtal om att investera ytterligare runt tre miljarder dollar, nästan 30 miljarder kronor, i Nevs det kommande året.

Hur mycket av detta som hamnar i Trollhättan, där det nu jobbar runt 800 personer, respektive i Kina är oklart.

”Exakt hur det kommer att fördelas varken kan eller vill vi avslöja i dag. Vi vet i alla fall att det blir tillräckligt mycket för att vi ska kunna fortsätta vår långsiktiga satsning på nya bilar och mobilitetslösningar”, skriver Nevs i ett uttalande till Ekot.

I börsdokumentet står det att betalningarna från Evergrande ska ske kontant eller i tillgångar och att allt ska vara betalt inom ett år.

Det framgår också att Evergrande ökar ägandet i Nevs till drygt 80 procent av aktierna och att Nevs grundare Kai Johan Jiang nu äger mindre än 20 procent av företaget.

Det finns flera stora utmaningar för Nevs och Evergrande framöver och det kommer bli mycket svårt att lyckas med planerna, menar analytiker.

– Det är en mycket vågad satsning. Det är svårt på grund av att i princip alla biltillverkare i dag har elbilar. Och därför så skulle jag tippa att en så sen ankomst, som detta är, har mycket små chanser att lyckas, säger bilindustriexperten Lars Holmqvist till Ekot.

Nevs bygger nu två nya fabriker i Kina och samtidigt är planen att starta biltillverkningen i Trollhättan inom ett par år, men det är flera år senare än vad som företaget planerade från början.

I Kina har analytiker varnat för att huvudägaren, Evergrande, har enorma skulder och att det skulle kunna bli ett problem.

– Men Evergrande har i perioder också betalat tillbaka på skulden, säger Frédéric Cho, Kinarådgivare, till Ekot.