Teknik

Europa halkar efter i AI-utveckling

1:26 min

Europa ligger efter Kina och USA i utvecklingen av artificiell intelligens, så kallad AI, men det finns stora möjligheter att komma ikapp.

– Hoppet står till ledande industriföretag i Europa, säger Peter Zemsky, professor vid den franska handelshögskolan Insead.

– Europa kan komma tillbaka, även om det i dag ser ut som USA och Kina drar ifrån.

I USA satsas tre till fyra gånger mer pengar i AI-forskning jämfört med Europa och Kina ligger strax efter USA, enligt Peter Zemsky. Kinas enorma befolkning och att det finns få restriktioner vad gäller att samla in och lagra persondata, är en stor fördel för kinesiska företag som utvecklar AI-applikationer. Uppgifterna som samlas in analyseras och sammanställs för att därefter utnyttjas i utveckling av nya tjänster och produkter.

I Europa är marknaden fragmentiserad i olika språkområden och reglerna är snåriga för insamling och lagring av personlig data. Men inom industrin finns stora möjligheter, säger han.

– Det finns många världsledande företag i Europa och företagen har tillgång stora stora mängder industridata. Det handlar om att maskiner ska kommunicerar direkt med andra maskiner på olika arbetsplatser.

Utvecklingen går nu snabbt framåt. I Sverige finns ett pågående samarbetsprojekt med 30 nordiska storföretag. Syftet är att företagen ska utbyta erfarenheter om AI för att gemensamt skapa förutsättningar för vidare utveckling av automationstjänster. Många av företagen är svenska exportföretag med anknytning till Wallenbergsfären, som Ericsson, Atlas Copco och SKF. Mats Agervi är chef för Combient som leder projektet.

– Tar man tre steg tillbaks och ser på historien, så är AI-revolutionen eller den digitala revolutionen, större än både elektrifieringen och ångmaskinen sett till den potentiella produktivitetsutveckling som vi har framför oss i hela världen.

– Men för oss som är inne i den här förändringen, så är det ett litet steg varje dag och det kan tyckas som utvecklingen inte går så snabbt. Men vi tar kanske fler och snabbare steg än vad vi någonsin gjort tidigare, säger Mats Agervi.