Lindesberg

Misslyckad fibersatsning i Lindesberg

1:44 min

I en satsning som startade för tre och ett halvt år sen skulle nio av tio på Lindesbergs landsbygd i dag ha fiber. Men resultatet av satsningen blev långt därifrån.

 Våren 2016. Gruppbild för pressen utanför kommunhuset. Tjänstemän, politiker och företagare – alla glada. Kommunen har tecknat avtal med företaget Fibergruppen. Inom tre år ska nittio procent av landsbygden i kommunen ha fiber, meddelar kommunen.

Spola fram tiden till dagens datum och satsningen har misslyckats totalt. För vid senaste mätningen, oktober 2018, hade arton procent fiber i Lindesbergs landsbygd. Det är den lägsta noteringen i länet. Sen dess har visserligen några platser fått fiber, men man är fortfarande långt från målet som sattes våren 2016.
– Det är ett misslyckande. Det är genant, säger Anders Widegren, enhetsansvarig för kommunens IT- och teleenhet.

Vad var det då som hände? Det visade sig snabbt att Fibergruppen inte hade resurserna för att klara av byggnationen av fibern. Kommunens mål om 90 % fiber i landsbygden inom tre år blev onåbart. 

Och i takt med att det fasta telenätet börjat släckas ned i kommunen så har ungefär hälften av Lindesbergs yta idag varken möjlighet till ADSL- eller fiberuppkoppling. Uppkopplingen i kommunen är i dag därför generellt sämre än vad den var våren 2016, menar Anders Widegren som nu får ta emot samtal från ilskna medborgare på löpande band.

– Det är sådana samtal som jag får åtminstone några gånger i veckan. Från föräldrar där barnet får en surfplatta i skolan och det är tänkt att man ska göra sina hemläxor, men inte har tillräckligt bra bredband för att klara av det. Det är klart att det blir ett problem, säger han.