#tvångsförflyttningenavsamer

Ny programserie om tvångsförflyttningen av samer

I detta program sätter vi fokus på något som få har hört talas om, en mörk del av svensk och samisk historia. För över 100 år sedan påbörjade svenska staten tvångsförflyttningen av samiska familjer. Än idag påverkas ättlingarna till de som blev drabbade och man ser fortfarande dess konsekvenser i det samiska samhället.

I tre program har vi gått djupare in i historien om tvångsförflyttningarna. Första delen ser du söndag 17 november kl.18.00 i SVT2 och SVT Play.

I slutet av 1800-talet när staterna stängde riksgränserna i Sápmi försvårades det gränsöverskridande renskötseln. Det ledde till att Sverige började att tvångsförflytta renskötande samer. Fler än 200 familjer med 30 000 renar tvingades att flytta från Karesuandoområdet - till områden söderut som redan var befolkade av andra samer.

Se första delen av "Tvångsförflyttningar - Bággojohtin" 17 november kl.18.00 i SVT2 och SVT Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio