Spanien utreder CIA-flyg på Mallorca

Nu kommer ytterligare uppgifter om att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har använt europeisk mark för förvar av misstänkta terrorister. Den spanska regeringen meddelade på tisdagen att den ska inleda en utredning om CIA använt flygplatsen på Mallorca.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ska åtminstone tio gånger ha gjort hemliga mellanlandningar på Mallorcas flygplats med misstänkta terrorister på väg till antingen fängelset på Guantánamo eller hemliga förvar i Europa.

Mellanlandningar ska ha skett mellan den 22 januari 2004 och 17 januari 2005.

Tar uppgifterna på allvar
Den spanske inrikesministern José Antonio Alonso bekräftade på tisdagen att Madrid tar uppgifterna på allvar och ska utreda vad som hänt.

Stämmer det kan detta påverka Spaniens relation med USA, sa han, en relation som redan är ansträngd sedan den spanska socialistregeringen drog tillbaka trupperna från Irak.

Enligt tidningen El País, som citerar en polisrapport, handlar det om fyra plan registrerade i USA.

Upp till medlemsländerna
De ska ha mellanlandat från Libyen, Egypten och Djibouti för att senare fortsätta färden till Washington, Irland och Makedonien bland annat.

Europaparlamentariker har bett EU granska om det funnits hemliga CIA-förvar på europeisk mark, men EU tycks ha skjutit över frågan till medlemsländerna.

I Italien har en självständig granskning lett till att en domstol begärt 21 misstänkta CIA-agenter gripna anklagade för att ha medverkat i kidnappningen av en imam.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se