Förbifart Stockholm

Trafikverket: Ändra lagen om offentlig upphandling

2:19 min

Trafikverket vill att lagen om offentlig upphandling ska ändras så att man får rätt att säga nej till alltför låga bud. Detta sedan ett av Sveriges största infrastrukturprojekt, Förbifart Stockholm, försenats kraftigt och blir flera miljarder kronor dyrare än tänkt.

Lena Erixon är generaldirektör på Trafikverket.

 – Det är möjligheten att undvika spekulativa anbud – där har vi, tycker vi, haft lite svårt att komma fram givet hur lagstiftningen ser ut. Vi har valt att driva ett antal fall om, vad vi tycker spekulativ prissättning, men förlorat i rätten.

Enligt nuvarande lagstiftning är Trafikverket tvungna att tacka ja till det lägsta budet vid upphandlingen av ett nytt projekt. Det gäller även om budet ligger uppenbart under Trafikverkets egna beräkningar om vad en rimlig kostnad för ett projekt är.

Underprissatta eller så kallade spekulativa bud, leder till förseningar och högre kostnader som kan undvikas med en lagjustering säger Lena Erixon.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth är försiktig positiv till en lagändring.

Som Ekot rapporterat om tidigare räknar Trafikverket med att Förbifart Stockholm inte kommer att står klart förrän 2030, en försening med fyra år som enligt Trafikverket till stor del beror på att en byggfirma begått allvarliga fel.

Men enligt Lena Erixon så finns det alltid en hög risk att stora infrastrukturprojekt försenas.