Ringhals stänger

Svenska kärnkraftsreaktorer snart halverade

1:48 min

Bara hälften av Sveriges aktiva kärnkraftsreaktorer finns kvar när Ringhals nästa år har stängt ner två av fyra reaktorer.

Kärnkraftens betydelse för svensk energiförsörjning minskar men avvecklingen är en lång och dyrbar process.

– Uppskattningsvis så talar vi om att det kommer kosta omkring fyra miljarder att avveckla och riva två reaktorer och det kommer ta väldigt lång tid, många år, säger Björn Linde VD på Ringhals och Forsmarks kärnkraftsverk.

Beslutet om avvecklingen är ekonomiskt och togs av ägaren Vattenfall 2015. Det ansågs inte längre lönsamt att driva de gamla reaktorerna.
Under 1980-talet fanns det 12 aktiva reaktorer i Sverige och kärnkraften stod som som mest för hälften av elproduktionen. Nästa år när Ringhals stängt två av sina reaktorer finns bara sex kvar och kärnkraften beräknas i framtiden stå för cirka 30 procent av den totala elproduktionen i Sverige, enligt siffror från Energimyndigheten.

Men avveckling av kärnkraft är en lång process som på Ringhals inte kommer vara klar förrän framåt år 2030.

– Då börjar vi med själva hjärtat, reaktorn och det som finns i dess närhet och ånggeneratorer som vi har på Ringhals 2 och de stora komponenterna går först, säger Lars Björnkvist som är projektledare för avvecklingen av Ringhals 1 och 2.

Det finns många känslor kring kärnkraft. Ringhals är en stor och viktig arbetsgivare och med stängningen kommer antalet arbetstillfällen att nästan halveras från 1600 till cirka 850.

För det lilla fiskesamhället Bua på andra sidan viken har Ringhals betytt både jobb och utveckling. Invånarantalet fördubblades på 1970-talet när kraftverket byggdes.

– Avvecklingen? Ja, de får ha något som är minst lika bra till att börja med innan de stänger av för blir det 25 grader kallt så blir det ju kris, så det måste de räkna med, säger Kalle Jonsson från Bua.

– För länge sedan när man skulle rösta om kärnkraften så röstade jag nej med tanke på avfallet och den frågan är ju fortfarande inte löst, säger Marie-Louise Olsson som också bor i Bua.