oberoende ifrågasätts

Kritik mot fransk EU-topp

2:07 min

Frankrikes nye EU-kommissionär Thierry Breton, som godkändes i går kväll, går direkt från toppjobb i det franska näringslivet till uppdraget som EU-kommisionär. Organisationen CEO tycker att det borde finnas en tidsgräns mellan uppdragen.

– Det borde finnas en tidsgräns, en nedkylningsperiod på två år. Som det finns för EU-kommissionärer som lämnar politiken och går till näringslivet, säger Margarida Silva på organisationen Corporate Europe Observatory, CEO, som granskar lobbyism och jobbar med öppenhetsfrågor inom EU.

Frågan har aktualiserats genom fransmannen Thierry Breton som i går blev godkänd som kommissionär av EU-parlamentet.

Breton ska ansvara för EU:s inre marknad vilket omfattar digitalisering. Därmed kommer han lägga fram för lagförslag, ta initiativ och ansvara för EU-stöd som går till en lång rad bolag, bland annat IT-jätten Atos som Breton var vd för fram till för några veckor sedan.

På mindre än en månad kommer han gå från att vara den som regleras av lagar till att bli den som föreslår lagar, konstaterar Margarida Silva.

Breton själv betonade i går i parlamentet att han lämnat alla bolagsuppdrag, sålt av alla sina aktier och att han inte ska delta i möten och beslut som rör de bolag han varit verksam i. Han försäkrade att han ska vara oberoende och arbeta för EU:s bästa.

– Jag kommer arbeta helt obereonde. I den europeiska allmänhetens intresse, sa han.

Den utfästelsen tycker inte Margarida Silva räcker. Det finns ändå en risk att Bretons gamla bolag gynnas, vilket skulle skada konsumenter, bolagens konkurrenter och förtroendet för EU-kommissionen.

– Bretons obereonde kommer alltid ifrågasättas, säger hon.