Fängslade Gui Minhai

Kinas ambassad hotar Sveriges regering

2:07 min

Kinas ambassad hotar med konsekvenser för Sverige om regeringen är närvarande vid prisutdelningen av Svenska PEN:s Tucholskypris till Gui Minhai.

Kulturminister Amanda Lind delar i dag ut organisationen Svenska PEN:s Tucholskypris till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina utan rättegång.

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou hotar med konsekvenser för Sverige om högt uppsatta politiker leder och deltar i ceremonin.

Ambassadören vill inte säga vad för konsekvenser han syftar på, men att deltagandet skulle få allvarliga konsekvenser för Kinas och Sveriges relation.

Tucholskypriset är ett stipendium som delas ut av Svenska PEN till förföljda författare och publicister. Gui Minhai bodde och studerade i Sverige under 90-talet då han också blev svensk medborgare.

Det har gått drygt fyra år sen Gui Minhai försvann utanför sitt semesterhem i Thailand. Några månader senare blev det klart att han frihetsberövats av de kinesiska myndigheterna – som anklagar honom för ett trafikbrott som ska ha ägt rum år 2003.

På senare tid var Gui Minhai verksam som förläggare av regimkritisk litteratur i Hongkong. Kinas Sverigeambassadör påstår att det som Gui Minhai skrivit är baserat på lögner.

– Det han skrivit är baserat på lögner och illvilliga attacker mot Kina och det är därför vi säger att han sprider lögner, säger Gui Congyou till Ekot.

Ambassadören varnar för påhopp på Kina.

– Svenskar inte ska tro att de med gott samvete kan såra det kinesiska folkets känslor och skada Kinas intressen.

Ekot har sökt kulturminister Amanda Lind för en kommentar. Hennes pressekreterare hänvisar till UD som ännu inte velat kommentera ärendet.