Idrott och kost

Allt fler idrottare vill äta veganskt – men forskningsstödet är tunt

2:07 min

Många som gått över till en köttfri diet vittnar om att de känner sig friskare och presterar bättre. Men forskningsstödet för att sådan kost ökar prestationsförmågan är svagt.

Hör mer i Vetandets värld!

Patrik Baboumian är Tysklands starkaste man. Han välter bilar och bär 550 kilo över sina axlar. Sedan åtta år är han vegan och därmed del av en växande trend inom idrotten – mindre kött och mer växter.

– Intresset är väldigt mycket större, motståndet är väldigt mycket mindre, säger Linda Bakkman, näringsfysiolog och kostrådgivare vid Sveriges Olympiska Kommitté där hon driver ett projekt som går ut på att normutmana köttet och utveckla det vegetariska köket för den som vill träna.

Det kanske tydligaste tecknet för det växande intresset för grön mat och idrott är en ny amerikansk mycket påkostad dokumentärfilm: The Game Changers. Där vittnar en lång rad elitidrottare om hur mycket bättre de presterar efter att ha gått över till en rent växtbaserad, alltså vegansk kost.

Men forskningsstödet för påståendet att vegansk kost faktiskt skulle göra dig bättre är svagt, menar Linda Bakkman:

– Det finns studier där man har tittat på och jämfört vegansk kost med köttbaserad kost att det går att prestera lika bra. Det går inte att hävda att man blir bättre. Och det går heller inte på det vetenskapliga underlag som finns att säga att man blir sämre, säger hon.

En förklaring till en upplevd förbättring kan vara om man går från dålig blandkost med exempelvis mycket skräpmat till en balanserad och hälsosam vegansk kost.

– Jag tycker inte vi kan säga att om du äter en bra blandkost kommer du att prestera bättre genom att ställa om till en vegetarisk. Men du kommer inte att prestera sämre heller, säger Linda Bakkman.

Förtydligande: Patrik Baboumian vann 2011 de tyska Strongman-mästerskapen och erhöll då titeln "Tysklands starkaste man". Han var vid den tidpunkten vegetarian.