Sverige-Kina

Amanda Lind: Gui Minhai ska friges

0:49 min

Nu har också kulturminister Amanda Lind kommenterat hoten från Kinas ambassad gällande prisutdelningen till den fängslade Gui Minhai.

– Det är givetvis allvarligt och vi har framfört till kinesiska företrädare att vår syn ligger fast och att Gui Minhai självklart ska frigivas, säger kulturminister Amanda Lind.

Svenska PEN ska kunna dela ut priset till vem de vill, fritt från påverkan, menar hon.

Också utrikesminister Ann Linde har markerat mot Kinas utspel.

– Att en utländsk stat talar om för ett annat land hur regeringen bör agera är mycket allvarligt, säger hon.

Uttalandena kommer efter att Kinas ambassadör i Sverige hotat med konsekvenser för Sverige om politiker deltar i prisutdelningen av Tucholsky-priset till Gui Minhai. Priset delas ut årligen till förföljda författare och publicister.

Det är kulturministern själv som idag ska dela ut priset till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Han sitter fängslad i Kina utan rättegång, för ett trafikbrott som ska ha ägt rum år 2003.

Åren innan hans gripande för drygt fyra år sedan var han verksam som förläggare av regimkritisk litteratur i Hongkong.

– Det här priset handlar förstås om hans fall och hans verksamhet som publicist och den inskränkning av den yttrandefrihet som fängslandet innebär. Men det är klart att det finns en vidare bild också - om yttrandefriheten och Kinas arbete emot det, säger Jesper Bengtsson, ordförande för ideella organisationen Svenska PEN.

Kinas Sverigembassadör Gui Congyou vill inte säga vad för typ av konsekvenser han syftar på, men att deltagandet vid prisceremonin skulle få allvarliga konsekvenser för Kinas och Sveriges relation.