Ekot på plats

Flera universitet ockuperade i Hongkong

1:49 min

I Hongkong är läget spänt efter att proteströrelsen ockuperat och befäst flera universitet i staden. Nu väntar alla på regeringens motreaktion. Demonstranterna själva tror att de inom kort kommer tvingas försvara sina barrikader.

– Vi vet inte när de kommer, men vi kommer ha beredskap hela natten, säger demonstranten Justin, en av hundratals studenter som ockuperat ett av universiteten i Hongkong.

Han är säker på att kravallpolisen kommer.

– När det händer, så måste vi stoppa dem, säger Justin.

Proteströrelsen i Hongkong har bytt skepnad under veckan och maskerade demonstranter, de flesta studenter, ockuperar sedan några dagar tillbaka flera universitet. Den upptrappade situationen har gjort att utbytesstudenter uppmanas lämna staden.

På Polytech University, i centrala Hongkong, har man byggt barrikader av stolar, paraplyer och vägtrafikhinder. Nära huvudingången har demonstranterna börjat bygga en mur av tegelstenar.

Tegelstenar har man även samlat i högar inne på campus för att användas som vapen mot polisen. Och luften luktar starkt av bensin, då hundratals brandbomber står uppstaplade i lådor och längs väggarna.

– De används bara i självförsvar, menar en maskerad student som säger att hon heter Liu, och fortsätter:

– Om inte polisen provocerar oss, så kommer vi inte använda bensinbomberna. Men detta är det enda vi har. Vi är bara vanliga människor. Polisen å andra sidan har riktiga vapen, säger Liu.

Protesterna mot regeringen i Hongkong har nu pågått i över fem månader med allt våldsammare sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis. Jag frågar Liu och en annan demonstrant, hur länge de kommer hålla ut.
– Det vet ingen för oss handlar det bara om att fortsätta kämpa, säger de,