Aktivitets- och sjukersättning

"Handläggaren sa att mitt tillstånd kan botas så jag kan jobba"

2:46 min

Allt fler personer med funktionsnedsättning söker pengar i försörjningsstöd, det som förut kallades socialbidrag.

De söker hjälpen för att kunna betala för mat och hyra, när de inte längre får pengar från Försäkringskassan. En av dem som har tvingats till det här är Yasmin Jovanovic:
– För Försäkringskassan ansåg att jag var frisk nog. Handläggaren på Försäkringskassan sa till mig att mitt tillstånd kan botas så jag kan jobba.

Så fastän du har en intellektuell funktionsnedsättning så tyckte Försäkringskassan att det kan gå över?
– Ja.

Vad tänker du om det?
– Alltså jag mådde fruktansvärt dåligt. Man tas inte på allvar.

Fick nej till ersättning

Yasmin Jovanovic bor i Hässleholm i Skåne. Hon har en intellektuell funktionsnedsättning och har daglig verksamhet. Förut fick hon pengar från myndigheten Försäkringskassan. Men Försäkringskassan har bestämt att hon inte ska få det mer. Istället menar de att hon kan söka ett vanligt jobb istället för daglig verksamhet:
– Jag förstår inte. Hur kan de veta att jag kan jobba när det är jättesvårt att jobba? Alltså mitt tillstånd... jag har mycket problem med till exempel nya människor, ny arbetsplats, nya rutiner, alltså allt. Men de tar inte hänsyn till det, säger Yasmin Jovanovic.

Tvingas be om hjälp

Allt fler personer som jobbar inom daglig verksamhet hamnar i samma situation som Yasmin. När Försäkringskassan slutar betala ut pengar, tvingas de istället söka försörjningsstöd, alltså socialbidrag. Så blev det för 850 personer förra året. Och det är en ökning med 200 personer sedan året före. Det visar nya siffror som myndigheten Socialstyrelsen har tagit fram åt Sveriges Television.

Yasmin har nu lämnat in en papper för att ansöka om socialbidrag:
– Alltså jag mådde jättedåligt. Vi som har diagnos, vi kan inte gå varje månad och fylla i papper, det är inte tanken ju.

När får du veta om du får några pengar så att du kan betala hyran och köpa mat den här månaden?
– Inom 14 arbetsdagar.

Vad händer om du inte får det?
– Då vet jag faktiskt inte. För jag har tre barn också. Vi har fått plocka pantburkar för att kunna.. alltså de flesta dagarna, säger Yasmin Jovanovic till Klartext.