Exklusiv intervju

Nordmakedoniens premiärminister: ”EU har inte levererat”

2:20 min

Ett historiskt misstag. Så beskriver Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev EU:s besked tidigare i höst att inte ge klartecken för att inleda förhandlingar om ett medlemskap i EU. I en exklusiv intervju med Sveriges Radio säger Zaev att alternativet riskerar att bli förnyade konflikter i det krigshärjade västra Balkan.

Besvikelse, ilska, frustration. Med de orden beskriver Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev känslorna i landet efter beskedet för snart en månad sedan att det inte blir några påbörjade förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap, nu heller.

Nordmakedonien, säger Zaev, har gjort allt. Till och med skrivit om grundlagen och bytt namn, för EU-medlemskapets skull.

– Vi har levererat. Men EU har inte levererat, säger han.

Det så kallade Prespaavtalet som slöts med grannlandet Grekland förra året och där Makedonien bytte namn till Nordmakedonien hyllades från EU:s sida som ett både modigt och historiskt avtal. Det satte punkt för en konflikt som varat i nästan tre decennier och som fört med sig att Grekland blockerat grannlandets väg mot EU- och Natomedlemskap. I Grekland anser man sig ha ensamrätt till den geografiska benämningen Makedonien.

Sommaren för ett år sedan lovade EU:s ledare att starta medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien i år. Men under ett toppmöte i oktober blev det nej. Framförallt var det Frankrikes president Emmanuel Macron som satte sig på tvären. Inga nya medlemskapsförhandlingar innan EU har kommit till rätta med sina egna problem, menar han.

Men premiärminister Zoran Zaev, på besök i Stockholm under fredagen, säger att uteblivna EU-drömmar riskerar att väcka gamla konflikter till liv i en region drabbad av krig. Hans eget land, Nordmakedonien, var 2001 mycket nära en väpnad konflikt mellan majoritetsbefolkningen och landets albanska minoritet.

– Vi är rädda för att nationalistiska, radikala och populistiska krafter kommer att utnyttja det här läget och skapa nya etniska och religiösa konflikter, säger Zoran Zaev.