TJECKIEN OCH SLOVAKIEN

Stora protester 30 år efter sammetsrevolutionen

2:24 min

Nu i helgen är det 30 år sedan sammetsrevolutionen inleddes i dåvarande Tjeckoslovakien – studentprotesterna som ledde till att kommunistregimen föll och att det blev två länder – Tjeckien och Slovakien. I Tjeckiens huvudstad Prag planeras stora protester idag och kraven liknar dem för 30 år sedan, säger statsvetaren Marián Sekerák.

Folk känner att något inte står rätt till i landet. Kommunistpartiet har för första gången sedan revolutionen inflytande i regeringen och också premiärministern, Andrej Babis, var en del i den kommunistiska strukturen, säger Marián Sekerák, som jobbar på Amis-högskolan i Prag. Det gör demonstrationen idag extra symbolladdad.

Också hela våren och försommaren pågick protester här i Prag, i juni samlades över 250.000 människor för att kräva premiärministerns avgång i de största demonstrationerna sedan just sammetsrevolutionen.

Protesterna då utlöstes av att Andrej Babis bytt ut landets justitieminister, dagen efter att polisen rekommenderat att premiärminister skulle åtalas för fiffel med EU-bidrag. Andrej Babis är nämligen inte bara Tjeckiens premiärminister utan också landets näst rikaste man, hans konglomerat Agrofert har stora tillgångar i bland annat jordbruk och byggindustrin.

Men det blev aldrig något åtal, premiärministern överlevde en misstroendeomröstning och hans parti ANO är fortfarande landets klart största, med stöd framförallt på landsbygden och hos äldre. Så bland många av de som engagerade sig i våras finns nu en uppgivenhet, säger Marián Sekerák.

– De har förlorat tron på att de kan åstadkomma förändringar i samhället, så jag tror inte att demonstrationen idag kommer att bli så stor som i våras, säger statsvetaren Marián Sekerák.