HOT

”Kinas ambassadör har gått över alla gränser”

2:37 min

Upprördheten hos partierna i Sveriges riksdag är stor, efter Kina-ambassadören Gui Congyous uttalanden som innehållit hot om "konsekvenser" riktade mot Sverige.

Hoten kopplades till närvaro av ledande politiker vid utdelningen av Svenska PEN:s pris till den fängslade förläggaren Gui Minhai. En som närvarade var Centerns utrikespolitiska talesperson, Kerstin Lundgren.

– Det var bra att vi igår fick en utdelning och att regeringen fanns med vid prisutdelningen. Själv valde jag att lägga om min dag. I stället för Rädda Barnens 100 års-jubileum så valde jag att prioritera Svenska PEN, för att markera att när Kinas ambassadör tycker att vi ska tystna så ska vi tala, högt och tydligt och stå upp för yttrandefriheten och kräva att Gui Minhai friges.

På kinesiska ambassadens hemsida har dess talesperson lagt ut en text på engelska med rubriken, i översättning, citat ”Inget land, inga organisationer eller individer ska förvänta sig att 1,4 miljarder kineser sväljer de bittra frukterna av skador av nationens intressen och Kinas värdighet”.

Trots Kinas varningar för ”konsekvenser” delade kulturminister Amanda Lind, från Miljöpartiet ut PEN-priset i går. Moderatledaren Ulf Kristersson närvarade på mötet, liksom även Centerns Kerstin Lundgren och Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, Hanna Gunnarsson.

I den här diplomatiska affären råder närmast total inrikespolitisk enighet. Samtliga partier fördömer den kinesiske ambassadörens agerande. Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson, Lars Adaktusson, säger till tidningen Expressen att regeringen bör överväga att kalla hem sin ambassadör i Kina och, som en yttersta åtgärd, förklara den kinesiske ambassadören i Stockholm för icke önskvärd.

Något som Sverigedemokraternas utrikespolitiska talesperson, Markus Wiechel, tycker att regeringen bör göra redan nu.

– Kinas ambassadör har gått över alla gränser och vi tycker det är fruktansvärt det han har sagt och totalt olämpligt, så vi menar att regeringen borde tydligt markera och förklara honom icke önskvärd i Sverige.

Kerstin Lundgren förespråkar i första hand att Kinas agerande gentemot Sverige blir en fråga för EU.

– Absolut! EU har naturligtvis ett uppdrag att säkra yttrandefriheten som bär upp EU. Så jag utgår ifrån att det här kommer att vara en fråga som tas upp när man möter utrikesministrarna, eller på Europeiska rådet till och med, vid ett kommande möte. Det här är naturligtvis inget som bara vi ska reagera på utan också våra systrar och bröder i andra länder.