MILJÖPARTIET

Miljöpartiet vill satsa på etanol i tanken

2:23 min

Miljöpartiets styrelse har beslutat, att i kommande budgetförhandlingar driva krav om bidrag till bilister som ställer om motorn till etanol. Men det kan bli ett dyrt bränsle eftersom EU vill slopa dagens skattebefrielse av biobränslet etanol. Men språkröret Per Bolund är optimistisk.

– Den frågan är ju långt ifrån avgjord och där kommer Sverige tillsammans med andra länder kämpa för att biodrivmedel ska vara skattebefriade. Och vi tror att det finns stora möjligheter att kunna vinna den utvecklingen, säger Per Bolund, finansmarknadsminister och språkrör för Miljöpartiet.

Miljöpartiets styrelse har alltså bestämt att driva kravet på 5000 kronor i bidrag för de bilister som bygger om sina bensinbilar till etanolbilar. Det täcker ungefär hälften av kostnaden, något som SVT Nyheter var först med att rapportera om.

Men samtidigt så förs just nu intensiva förhandlingar om EU:s budget efter 2020. Och kommissionen vill inte längre skattebefria sådana biobränslen som görs av ”mat”, exempelvis etanol som tillverkas av vete och socker. I stället vill man att enbart sådana biobränslen som framställs av avfallsrester skattebefrias.

Energimyndigheten har under hösten gjort en känslighetsanalys av vad slopad skattebefrielse skulle innebära och bland annat kommit fram till att det då blir avsevärt mycket svårare för Sverige att klara målet om att minska utsläppen från trafiken med 70 procent fram till 2030. Nu räknar alltså Miljöpartiet i stället med att klara nollutsläpp vid samma tidpunkt, genom satsning på etanol.

– Det beror ju på vad man betraktar som mat. Det vi gör etanol på i Sverige i dag är ju väldigt mycket restprodukter från livsmedelsindustrin och jordbrukare, det vill säga sådana produkter som vi inte vill göra mat på för att de inte är tillräckligt tjänliga, säger Per Bolund.

Hur mycket dyrare skulle E85 bli om skattebefrielsen försvann?

– Jag har ingen exakt siffra, men det skulle ju bli dyrare. Men här är ju vi övertygade om att vi istället kan gå åt det motsatta hållet, säger Per Bolund.