EKOT PÅ PLATS

Väljarna vana vid valfusk i Vitryssland

2:32 min

Under söndagen är det parlamentsval i Vitryssland, ett land som också heter Belarus. Det är inte någon demokrati. Tidigare val har inte bedömts leva upp till demokratiska normer. Men i den vallokal på Minsk tekniska universitet som vår korrespondent besökt nu på förmiddagen, där erbjöds väldigt vackra sånger.

Iklädda färgglada folkdräkter sjunger universitetets folksångsensemble och det blir även lite dans på vallokalens trägolv. Men det är ingen feststämning i vallokalen. Just när vi är där är det snudd på helt tomt.

Mycket få lade sin röst i den stora röda lådan som står mitt på golvet.
En av dem var en gammal man i keps. Det finns sex kandidater att rösta på, men han är inte här för någon av dom.

– Det finns ingen att rösta på, ingen lämplig kandidat som klarar jobbet. De bryr sig bara om sig själva och sina affärer, det säger den gamle farbrorn. Vi nämner inga namn, detta är en mycket auktoritär stat.

Farbrorn röstar enbart för att ingen ska fuska och stjäla hans röst. Om man inte dyker upp lämnar det fältet fritt för att någon fyller i en röst för hans räkning.

– Vi är vana vid det. Vi har levt i det här systemet alla redan i 25 år, så vi är vana, det säger farbrorn som vill ha förändring. Han tror inte han får uppleva det själv, men kanske hans barn och barnbarn.

Det förra parlamentsvalet i Vitryssland, som också heter Belarus, det ansågs av OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, inte ha fungerat väl.

Några av synpunkter var att lagar i landet hämmade politiska fri- och rättigheter, oberoende information i medier saknades och man fann stora problem med själva rösträkningen. Inte så demokratiskt.

Ut ur vallokalen på Minsks tekniska universitet kommer en ung man. Han har röstat, har man nu en rättighet ska man utnyttja den, trots att det förekommer valfusk.

– Såklart är det inte rätt, vår stat säger sig vara demokratisk, men trots det fuskas i valen, det är inte bra jag vill inte ha det så.

Men han röstar ändå för att ingen ska stjäla hans röst och för att en dag kan allt det här komma att förändras.

Hur det än blir med det så är det i alla fall fin sång i vallokalen.