DEMONSTRATION I MINSK

Få tror på fritt val i Vitryssland

2:00 min

I Vitryssland hålls det val idag till parlamentet. Det är en mycket auktoritär stat som styrts av samma president det senaste kvartsseklet, så något fritt val är det få som tror på. Unga väljare samlades igår kväll i huvudstaden Minsk för att säga sitt, sjunga och dansa och vår korrespondent var med.

Ett drygt hundratal glada ungdomar står med plakat runt en liten scen. Det är mest roliga budskap, som ”Ner med regnet”, ”Att förbjuda är förbjudet” och så en liten skylt med bara ordet ”Skit!”.

De kallar sig för ”Ungdomsblocket”. Det är ett gäng unga som ställer upp i parlamentsvalet för att få igång fler unga.

– Vi bestämde oss för att göra den här valkampanjen ihop eftersom de unga inte hörs någonstans i valet, säger Alana Gebramariam.

Det är ett sätt att samla unga, prata om politik och börja förändra saker tillsammans i Vitryssland, ett land som också kallas för Belarus.

Runt omkring de unga som står framför den minimala scenen finns en del polis och lätt att urskilja är också en hel del bistra män, sannolikt från säkerhetstjänsten KGB.

”Ungdomsblocket” har valt att slåss för specifika frågor, som att man med studier ska fortsätta kunna skjuta upp lumpen och de är emot systemet att vissa efter universitetsexamen är tvingade att jobba i två år på ett jobb som myndigheterna bestämmer.

Om de skulle bli för radikala, säger dom, och kräva att hela systemet i Vitryssland välter, då kommer ingen att tillåtas höra dom och det har oppositionen i landet misslyckats med i många år.

Alana Gebramariam tror dock inte att någon av dom kommer att tillåtas få plats i parlamentet. Valen här är inte demokratiska på riktigt.

– Vi vet att alla val här inte finns på riktigt, säger Alana Gebramariam, de fuskas bort.