LIBERALERNAS LANDSMÖTE

L vill se statlig subventionering av kärnkraften

2:13 min

Liberalerna vill att staten ska subventionera kärnkraften. Det var ett av besluten som togs när partiet antog ny klimatpolitik på landsmötet i Västerås.

– Kreditgarantier kan vara en väg framåt, men vi öppnar också upp för att det handlar om skattebefrielse för kärnkraft, på samma sätt som investeringar i solceller idag är skattebefriade, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson.

Ett annat klimatbeslut som Liberalerna fattat, och nu ska försöka förhandla med regeringen om, gäller ett avskaffande av systemet med bonus malus för bilar.

– Vi tycker att det ska vara dyrt att skita ner miljön, men vi ska inte subventionera människor som köper bil, utan det är bättre att ha en hög skatt på bensinslukande bilar och låg skatt på elbilar och andra moderna fordon, säger Mats Persson.

På sjukvårdsområdet beslutade Liberalerna idag att verka för att en utredning om dödshjälp tillsätts, ett steg som partiledningen inte ville ta. Men det ville ombuden, och riksdagsledamoten Barbro Westerholm som har stridit i frågan under många år var glad.

– Ja, det här är en frihetsfråga. Det handlar ju alltså om frivillig dödshjälp, att du själv bestämmer när du känner att palliativ vård, eller livet då inte är värt att leva längre, att det är du själv som har beslutet här, säger hon.

En av de mer brännande debatterna under dagen rörde så kallade fixrum för narkomaner, lokaler med vårdpersonal dit personer kan gå för att injicera narkotika. Regionrådet i Stockholm Anna Starbrink och partistyrelsen drev på och fick igenom att partiet nu vill att detta ska prövas i en region.

– Det här handlar ju om att rädda liv ytterst, för att undvika överdoser och ge en bra koppling till vården för några av de allra mest utsatt i vårt samhälle, säger hon.

Men Liberalernas sjukvårdspolitiska talesperson, Lina Nordquist, hade velat avvakta.

– Därför att det finns så oerhört lite kunskap. Det kan vara bra det här, men det kanske inte är det, och vi vet inte, säger hon.

Igår svängde Liberalerna i frågan om arbetskraftsinvandring. Systemet som kallas spårbyte, där asylsökande som får avslag på ansökan idag kan gå vidare och söka arbetstillstånd har skapat flera problem, säger migrationspolitiska talespersonen Fredrik Malm.

Till exempel har det enligt honom lett till långa handläggningstider på Migrationsverket. Partiet vill nu att migrationspolitiska kommittén ska hantera frågan.

– Tanken var god när man införde detta, men konsekvensen har blivit att människor, och ganska många nu också, inte söker arbetstillstånd i hemlandet som man ska göra, utan i stället åker till Sverige och söker asyl.