GEORGIEN

Tiotusentals demonstrerade i Tbilisi

1:18 min

I Georgiens huvudstad Tbilisi samlades i dag tiotusentals personer utanför landets parlament för att protestera mot en utebliven ändring av valsystemet. I veckan röstade parlamentet emot en övergång till ett proportionellt valsystem.

– Vi ska tvinga regeringen att möta våra krav så att vi kan ha genuint demokratiska val i det här landet, säger Zaal Udumashvili, från
oppositionspartiet Enade nationella rörelsen, till georgisk tv.

På söndagen samlades han och uppemot 20 000 andra personer utanför landets parlament för att demonstrera för en ändring av valsystemet.

I dag utgörs nästan hälften av Georgiens parlament av ledamöter från enmansvalkretsar, något som oppositionen menar gynnar regeringspartiet Georgisk dröm. I veckan röstade parlamentet om en ändring till ett proportionellt valsystem, men förslaget föll med 12 röster efter att ledamöter från Georgisk dröm röstat nej.

Demonstranterna menar nu att regeringen svikit ett tidigare löfte om att ändra valsystemet inför parlamentsvalet nästa år. Bland annat satte man hänglås på parlamentets dörrar, och krävde ett nyval – med ett proportionellt valsystem.