Vitryssland

Inga oppositionella valdes in

2:04 min

Inga oppositionella kandidater valdes in i Vitrysslands parlament enligt de officiella valresultaten. Alla 110 platser gick till partier som stödjer landets auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko.

Att Vitryssland inte är någon demokrati är ingen överraskning. Så har det varit nu i ett kvartssekel under president Aleksander Lukasjenkos styre.

Det officiella valresultatet innebär att hela parlamentet är helt lojala med det maktsystem som styr landet. Det är egentligen bara återigen en bekräftelse på att det inte finns någon som helst vilja till förändring i den vitryska staten.

I förra parlamentsvalet fick i alla fall två medlemmar ur oppositionen var sin plats bland de 110 ledamöterna, men de två tilläts inte ens ställa upp den här gången.

Enligt valmyndigheterna gick 77 procent och röstade, men det är en siffra, som med alla siffror i det här valet, en siffra som man ska förhålla sig djupt skeptisk till.

Val i Vitryssland brukar få skarp kritik av internationella observatörer. Vid förra parlamentsvalet sa OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, bland mycket annat att landets lagstiftning hämmade politiska fri- och rättigheter och man funnit stora problem med själva rösträkningen.

Istället har valen i Vitryssland, ett land som också heter Belarus, fungerat mer som en sorts ytliga, formella skådespel. De är till för att skapa utanpåverket, det som sen används för att låtsas vara en demokrati inför omvärlden och inför de här som faktiskt gillar Lukasjenkos sätt att styra landet, för de finns också.

Dom kan säga att han är en bra post-sovjetisk ledare, en som inte bara lät allt falla sönder och samman, som de gjorde i Ryssland på 90-talet. De kan säga att han bevarade ett socialt kontrakt med medborgarna, med jobb, boende och skolor.

Men som i alla auktoritära länder, om du vill förändra landet, få politiskt inflytande eller börja bygga demokrati står framtiden på spel. Då kan du förlora allt det där i det sociala kontraktet, din studieplats på ett universitet eller ditt jobb.

En valövervakningsorganisation som bildats av oppositionella partier rapporterade under söndagseftermiddagen 594 fall av valfusk, skriver nyhetsbyrån AFP. Det handlar framförallt om valarbetare som angett ett högre antal röster än vad observatörerna registrerat.