RENBETESKONVENTIONEN

Börje Salming: Jag är här för att stödja samerna

2:23 min
  • Intresset var stort för rättegången i Svea hovrätt mellan Talma och svenska staten 2002-2005. Hockeylegenderna Börje och Stig Salming var också på plats.
  • Talma sameby har stämt staten för konventionsförlängningen, som innebar att delar av samebyns året-runt-marker på svensk sida reserverades för ett renbetesdistrikt från Norge.

  • Talma hävdar att detta var en kränkning av samebyns rättigheter har därför gått till domstol med kräv på ideellt skadestånd på omkring 1,2 miljoner kronor.
  • Staten menar att inrättandet av en konvention är ett angeläget allmänt intresse som gör att staten har rätt att göra ingrepp i samebyns rättigheter.
  • Åhöraren Börje Salming, med rötterna i Talma sameby, säger att han stödjer samebyn och hoppas de ska få rätten på sin sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio