Oklarheter i rösträknandet

Skarp kritik mot valet i Vitryssland 

1:46 min

Helgens vitryska parlamentsval får skarp kritik av de internationella observatörerna från OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Det lever inte alls upp till internationella normer för hur ett demokratiskt val ska gå till.

– Vi hade inte möjlighet att vara nära bordet där rösterna räknades och det innebär att vi inte riktigt vet om markeringarna som fanns räknades eller inte, säger Margareta Cederfelt, moderat riksdagsledamot, som för OSSE:s räkning koordinerat observatörernas arbete i Vitryssland.

Oklarheter i rösträknandet gör att det finns anledning att tro att rösterna inte har räknats rätt, skriver OSSE i sin preliminära rapport. Vare sig förtidsrösterna eller röstlängderna, alltså listorna över vem som får rösta, har gått att granska.

Lägg där till att det har varit svårt att bedriva valkampanj, att statskontrollerade medier inte informerar väljarna och att valmyndigheten inte har varit oberoende, visar att det inte har varit demokratiska val i Vitryssland.

Det officiella valresultatet visar att inte en enda av parlamentets 110 ledamöter nu kommer från oppositionen. De två oppositionella ledamöter som suttit i parlamentet sedan förra valet, fick inte ens ställa upp.

Alena Anisim är en av dem.

– Ja, det blev ju inget mirakel. Det gör mig sorgsen eftersom jag ville, att nu när jag inte fick ställa upp, att någon annan kandidat från oppositionen skulle komma in i parlamentet, säger Alena Anisim.

Nu blir det bara ledamöter i bänkarna som är lojala med president Aleksander Lukasjenko som styrt landet i ett kvartssekel.