Kampanj mot minoriteter

Detaljer avslöjade om kinesiska omskolningsläger

2:02 min

En stor läcka av statliga dokument från Kina avslöjar detaljer om de senaste årens hårda kampanj mot minoriteter i provinsen Xinjiang.

I hemliga linjetal har president Xi Jinping beordrat ett "krig" som "med diktaturens verktyg" ska bedrivas "skoningslöst".

I helgen publicerade New York Times utdrag av läckta myndighetsdokument om den kinesiska statens massinternering av minoriteter i östligaste Kina, där mellan 800 000 och 2 miljoner människor beräknas ha stängts in i politiska omskolningsläger de senaste åren.

– Det här är häpnadsväckande research och om det finns något positivt i den här förskräckliga historien är det att några tjänstemän i den kinesiska staten känt sig tvungna att sprida de här uppgifterna till resten av världen, säger Human Rights Watch Kinachef Sophie Richardson.
 
Läckan bekräftar misstankarna hos en omvärld som hittills fått förlita sig på enstaka vittnesmål och satellitbilder för att få en bild av vad regimen i Peking hävdat är frivilliga internatskolor.

Planen visar sig ha lanserats 2014 i en serie hemliga tal av president Xi Jiinping, där han säger att kampanjen ska bedrivas citat "med diktaturens verktyg" och "skoningslöst", även om han också säger att religionen islam inte ska inskränkas.

Dussintals människor hade den våren dödats i dåd från etniskt uighuriska separatister och Xi ändrade nu kurs från en policy av mildare åtstramning och ekonomisk tillväxt till vad han kallar ett folkets krig och en smärtsam behandling för att stoppa extremism.

Ett läckt dokument instruerar tjänstemän att möta upp studenter som kommer hem på lov och saknar familjemedlemmar. Enligt manus ska studenterna få höra att de försvunna är på gratis utbildning från partiet för att utplåna felaktigt tänkande.

De anhöriga ska intalas att om de accepterar lägren och inte sprider rykten tjänar de intagna poäng, och får komma hem fortare.

Men vissa partifunktionärer verkar ha funnit till exempel numerära mål för hur många uighurer som skulle låsas alltför långtgående – partisekreteraren i staden Yarkand, Wang Yongzhi, släppte i smyg ut 7 000 intagna från ett indoktrineringsläger, visar dokumenten - och han hyllas nu sporadiskt i kinesiska sociala medier.

– Den här artikeln som visar det metodiska tänkandet bakom en mäktig stats massiva människorättsöverträdelser förstärker en allt mer negativ bild av den kinesiska regeringens politik och agerande, säger Sophie Richardson på Human Rights Watch.

Kinesiska UD kommenterade i dag läckan. Kinas förebyggande kontraterrorism och avradikaliseringsåtgärder i Xinjiang har lyckats och inga våldsamma terrordåd har skett på tre år, meddelade UD.

New York Times artikel är ett klumpigt hopplock och förvrängande när den hajpar upp vad som påstås vara interna dokument, sade den kinesiske talespersonen.