Från Turkiet

Säpo: Finns IS-svenskar som kan skickas tillbaka

2:05 min

Enligt Säkerhetspolisen finns ett litet antal svenskar som kan beröras av Turkiets besked att utländska IS-sympatisörer som frihetsberövats ska skickas tillbaka till sina hemländer.

– Det är ett fåtal personer med koppling till Sverige som skulle omfattas av det här beslutet att skicka tillbaka svenskar som det ser ut i dagsläget, säger Ahn-Za Hagström som är analytiker på Säkerhetspolisen, i en intervju med Ekot.

Vad vet ni om dem?

– Vi vet en hel del om dem, men jag vill inte gå in på  det eftersom det är så pass få individer som det rör sig om, säger Ahn-Za Hagström.

Går det att säga någonting om hur många?

– Nej, det är ett fåtal individer.

Det var tidigare i november som Turkiet gav beskedet att utländska IS-sympatisörer som frihetsberövats ska skickas tillbaka till sina hemländer, och förra veckan skickades personer tillbaka till Danmark, Storbritannien, USA och Tyskland. Det uppges både handla om personer som gripits i de delar av Syrien som nu kontrolleras av Turkiet, och minst en person som frihetsberövats i Turkiet.

Enligt Säkerhetspolisen finns det ett litet antal personer med koppling till Sverige som skulle kunna omfattas av Turkiets beslut. Analytikern Ahn-Za Hagström säger att Säkerhetspolisen har en beredskap för att det kan komma personer, men enligt henne är situationen svårbedömd och det är svårt att veta vad som ska hända.

– Vi har en god beredskap, men då ska man också komma ihåg att det här är ju storpolitiska beslut och det går ju att se det här området som en arena för aktörer som också har inrikespolitiska poäng att plocka, så det kan förändras ganska fort. Vi försöker ha en så god bild som möjligt och följer utvecklingen noga så att vi kan vara så förberedda som det bara går, säger hon.

Om det kommer svenskar kommer de enligt Ahn-Za Hagström att mötas av Säkerhetspolisen eller personal från andra myndigheter.

Merparten av de svenskar som finns frihetsberövade eller i läger efter att ha anslutit sig till terrorgruppen IS i Syrien är i områden som kontrolleras av kurderna, och bilden är fortfarande att det inte kommer komma något större antal tillbaka till Sverige den närmaste tiden, säger Ahn-Za Hagström.
 
– Vi ser i dagsläget inte att det skulle komma några större mängder återvändare, även om vi pratar om de områden som vi har flera svenskar i. Vår bedömning är att det fortfarande skulle röra sig om ett hanterbart antal personer åt gången.

Enligt Utrikesdepartementet har de i nuläget inte fått några uppgifter från Turkiet om att svenskar kan komma att beröras. Enligt UD:s presstjänst står departementet i tät kontakt med Säkerhetspolisen, och har inga uppgifter från Turkiet om att svenska medborgare skulle skickas hem.