Helomvändning

USA: Israels bosättningar bryter inte mot internationell lag

2:21 min

USA kommer inte längre betrakta de israeliska bosättningarna på Västbanken som ett brott mot internationell lag, enligt utrikesminister Mike Pompeo.

– Att etablera civila israeliska bosättningar är inte i sig oförenligt med internationell rätt sa utrikesminister Pompeo.

Trump-administrationens helomvändning kommer inte som någon stor överraskning. Redan i våras erkände USA Israels annektering av de Golanhöjderna som Israel erövrade från Syrien 1967. Det ansågs bana väg för att göra det möjligt för Israel att behålla all mark som erövrats i krig, även om det strider mot internationell rätt.

Enligt Genevekonventionen har en ockupationsmakt inte rätt att flytta civilbefolkning till ockuperade områden, vilket Israel har gjort. Sedan Västbanken erövrades i krig 1967, har Israel byggt över 130 bosättningar. Fler än 600 000 israeler har flyttat över på andra sidan den så kallade gröna linjen som fram till 1967 separerade Israel från Västbanken som då kontrollerades av Jordanien.

USA:s helomvändning innebär att tanken på en tvåstatslösning, med ett Palestina och ett Israel sida vid sida, i praktiken omöjliggörs. De flesta bedömare har sedan länge dödförklarat drömmen om en tvåstatslösning och en växande opinion bland palestinier förordar idag en enstatslösning där alla palestinier som lever på västbanken får samma rättigheter som de israeliska bosättarna.

Men ett tecken på att USA väntar sig häftiga palestinska reaktioner på utspelet om bosättningarna, är att USA:s ambassad i Jerusalem utfärdat varningar till amerikanska medborgare att vidta stor försiktighet om de rör sig i Jerusalem på Västbanken eller i Gaza.