Försvarspolitik

Hultqvist vill inte kalla in försvarsberedningen igen

1:42 min

Efter Försvarsmaktens besked att det saknas pengar för att genomföra den föreslagna upprustningen av Sveriges försvar sade en majoritet i riksdagen i fredags att den politiskt sammansatta försvarsberedningen bör kallas in på nytt.

– Vi hade ett möte i går med de olika partierna, och vi gick då igenom de olika beräkningsgrunder som finns, och Försvarsmakten redovisade sina grunder, och vi kommer nu att ha ytterligare möten, där vi kommer att gå till botten med den ekonomiska situationen, så att det finns en gemensam plattform för det fortsatta förhandlingsarbetet, säger Peter Hultqvist.

Enligt Försvarsmaktens bedömning – som presenterades i fredags – saknas det drygt 40 miljarder kronor för att de satsningar som försvarsberedningen har föreslagit under åren 2021 till 2025 ska kunna genomföras. Det kan till exempel innebära att utbyggnaden av försvaret på Gotland skjuts fram.

Därför anser en majoritet av riksdagspartierna, enligt en artikel i Dagens Nyheter från i fredags, att försvarsberedningen ska kallas in igen för att analysera Försvarsmaktens rapport.

– Jag tycker att vi kan göra det där på ett relativt obyråkratiskt sätt och sedan komma vidare i förhandlingar. Men jag har ju kontakt med de andra partierna och nu har vi bestämt att vi ska ha ytterligare ett möte framöver och resonera om de här sakerna, som en del i en beredningsprocess inför ett kommande förhandlingsarbete, säger Peter Hultqvist.

Försvarsministern säger till Ekot att den här processen bör vara möjligt att klara, utan att ta omvägen via försvarsberedningen.

– Det här är ju fråga om att ta reda på i sak hur det ser ut och Försvarsmakten lagt upp det och hur försvarsberedningen räknade. Det här ska väl vara fullt möjligt att på ett sakligt sätt reda ut hur positionerna såg ut så vi får en gemensam ekonomisk plattform för framtiden. Det är ju grunden sedan för ett fortsatt förhandlingsarbete. Jag är fast besluten att vi ska försöka reda ut det här i fortsatta samtal mellan partierna.