USA erkänner bosättningar

Forskaren: Trump ger Netanyahu en present

2:33 min

Sent i går kväll kom beskedet från USA:s utrikesminister Mike Pompeo: USA kommer inte längre betrakta Israels bosättningar på Västbanken som ett brott mot internationell lag.

Anders Persson är Mellanösternforskare och statsvetare vid Linnéuniversitetet, och menar att beskedet kom som en överraskning.

– Det var väldigt oväntat. Jag hade precis läst klart mina fem israeliska dagstidningar igår kväll när det kom, och det fanns inget hint i någon av dem att det här var på gång. Men sedan när man ser tillbaka är det en konsekvent policy som Trump fört, där det varit en rad slag i ansiktet på palestinierna och där USA har tagit Israels anspråk i allt större beaktande.

Sedan Donald Trump blev president i USA har man bland annat valt att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och erkänt Golanhöjderna som israeliskt territorium. Anders Persson menar att USA:s nya Israelpolicy tagit emot med stort jubel bland israelerna, medan beskedet mött med stor ilska hos palestinierna.

– Man kan väl säga att de förväntade reaktionerna kommit in, stort jubel från israelerna och Benjamin Netanyahu. På samma sätt har det mottagit med bestörtning hos palestinierna, som ser det som ett ytterligare slag i ansiktet.

Anders Persson menar också att USA:s tajming är intressant. På onsdag löper nämligen tidfristen för Benjamin Netanyahus konkurrent till premiärministerposten, Benny Gantz, ut för att bilda regering, vilket kan leda till ett tredje nyval. USA:s uttalande kan med andra ord ses som en fjäder i hatten för konservativa Netanyahu.

– Det är en av de vanligaste tolkningarna som görs nu på morgonenen i israeliska tidningar, att det är en policyförskjutning som han (Netanyahu) tjänar på i regeringsförhandlingarna. Man kan också se det som inrikespolitiskt viktigt för Trump och det republikanska partiet att positionera sig i frågan eftersom det kan vara viktigt för vissa väljargrupper i det kommande presidentvalet.