Misstänkt för våldtäkt

Beslutet: Förundersökningen mot Assange läggs ner

2:08 min

Förundersökningen om våldtäkt mot Julian Assange läggs ned. Det meddelar åklagare Eva-Marie Persson på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

 – Jag vill informera om mitt beslut att lägga ner förundersökningen, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson på pressträffen.

Förundersökningen utredde Wikileaksgrundaren Julian Assange för en misstänkt våldtäkt mot en kvinna under ett Sverigebesök 2010. Han tog sin tillflykt till Storbritannien och vistades på Ecuadors ambassad i London mellan den 19 juni 2012 och den 11 april 2019.

År 2017 lade dåvarande ansvarig åklagare ned förundersökningen med motiveringen att det inte fanns några möjligheter att driva utredningen framåt. Efter det att Assange våren 2019 fått lämna ambassaden återupptogs förundersökningen på begäran av målsägarbiträdet i Sverige.

– Den återupptagna förundersökningen har huvudsakligen inriktats på att komplettera förundersökningen och så att säga uppdatera bevisläget. Det betyder rent konkret att jag och utredningsteamet inhämtat viss komplettering av den skriftliga bevisningen, säger Persson.

Trots det läggs förundersökningen ned.

– Efter noggrant övervägande har jag funnit att ett kompletterande förhör med Julian Assange inte hade förändrat bevisläget på något avgörande sätt. Jag har därför beslutat att inte vidta vidare åtgärder för att hålla förhör med Julian Assange.

– Jag vill poängtera att målsäganden har lämnat en trovärdig och tillförlitlig berättelse. Hennes utsaga är klar, lång och detaljrik. Men sammantaget bedömer jag att bevisläget har försvagats på ett sådant sätt att det inte längre finns skäl att fortsätta utredningen, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.