Israeliska bosättningar

Kritik och fördömanden efter USA:s helomvändning

2:29 min

I går sa USA:s utrikesminister Mike Pompeo att det inte är oförenligt med internationell rätt att etablera civila israeliska bosättningar på Västbanken. Folkrättsexperter håller inte med och nu möts uttalandet av fördömanden och kritik.

Palestinska företrädare fördömde som väntat det amerikanska utspelet, som man kallat laglöst och kolonialt. USA kan inte bara upphäva internationell rätt och ge legitimitet åt bosättningar, sa en talesman för den palestinske presidenten.

Den kvinnliga politikern Hanan Ashrawi kallade Pompeos utspel för ”ytterligare en attack mot internationell rätt av en Biblisk absolutist som väntar på hänryckningen”.

EU upprepade sin inställning att bosättningarna är olagliga och underminerar en tvåstatslösning och varaktig fred. I sitt uttalande skrev EU också att man uppmanar Israel att upphöra med all bosättningsaktivitet, i enlighet med de skyldigheter en ockupationsmakt har.

I Israel däremot har USA:s nya hållning välkomnats. Benjamin Netanyahu applåderade beslutet som en efterlängtad korrigering. Det judiska folket är inga kolonisatörer i Judeen och Samarien, sa Netanyahu och använde den israeliska beteckningen på Västbanken. Vi kallas ju judar för att vi härstammar från Judéen påpekade Netanyahu.

I Israels parlament knesset var 96 av 120 ledamöter positiva till Pompeos utspel, ett tydligt tecken på hur marginaliserad den israeliska fredsrörelsen är idag.

Trumpadministrationens helomvändning kom inte som någon stor överraskning. Den anses vara en naturlig följd av att USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad och erkänt Israels annektering av Golanhöjderna som Israel erövrade från Syrien 1967. Det anses ha banat väg för att göra det möjligt för Israel att behålla all mark som erövrats i krig.

Det har spekulerats i om USA:s utspel syftat till att underlätta för premiärminister Benjamin Netanyahu, trängd av både hotande korruptionsåtal och det faktum att varken han eller hans utmanare Benny Ganz lyckats bilda regering efter valet i september. Men de flesta bedömare är överens om att Pompeos utspel inte kommer att innebära någon avgörande skillnad. För folkrätten, däremot är detta ett bakslag.