Renbeteskonventionen

Talmamålet kan påverka renbetesförhandlingar

2:17 min
  • Rättsprocessen mellan Talma sameby och svenska staten kan helt förändra förhandlingarna om en svensk-norsk renskötselkonvention – det anser företrädare för SSR och Sametinget.
  • Hör ett längre inslag på samiska längst ner i artikeln

  • Under måndagen möttes Talma sameby och svenska staten i en rättegång med anledning av förlängningen av svensk-norska renbeteskonventionen mellan 2002 och 2005.
  • Talma har stämt staten för förlängningen som man anser har kränkt samebyns rättigheter på ett flertal punkter – något som tingsrätten i en tidigare dom fullt ut stöttat.
  • Tingsrätten gav samebyn rätt i sin dom och om den består anser både Åsa Larsson Blind, ordförande i Svenska samernas riksförbund och Marita Stinnerbom, ordförande i Sametingets rennäringsnämnd att tidigare renbeteskonventioner varit olagliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio