Israeliska bosättningar

Experten: ”Finns ingen folkrättslig grund för beslutet”

1:38 min

USA möter fördömanden och kritik efter utspelet om att inte längre betrakta israeliska bosättningar på västbanken som olagliga.

Det är viktigt att andra aktörer i världen står upp för de folkrättsliga normerna. Det säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

– Det gäller för de aktörer som EU och andra, som står upp för folkrätten att markera det i fortsättningen, att göra vad de kan för att se till att de folkrättsliga normerna inte glöms bort. Men de facto så kommer de inte att fungera i Mellanösternfrågan under överskådlig tid. Så ser det ut för närvrande, säger Ove Bring.

Beslutet ser han som enbart en politisk markering utan grund i folkrätten.

– Det finns ju ingen folkrättslig grund för det politiska beslutet. Och USA har för närvarande under Trumpregimen inget intresse för det folkrättsliga normsystemet, säger Ove Bring.

Beslutet kom igår och innebär att USA nu avviker från sin tidigare linje att följa ett rättsligt utlåtande från det amerikanska utrikesdepartementet från 1978. Enligt utlåtandet är israeliska bosättningar i de palestinska territorierna folkrättsvidriga.

USA:s nya linje innebär grönt ljus för fortsatta bosättningar och släcker samtidigt hopp om en lösning på Palestina-Israel-frågan, enligt folkrättsexperten Ove Bring.

– Jag tror att det i förlängningen skulle göra en tvåstatslösning omöjlig. Och framförallt så innebär det i nutid att israeliska regeringen stärks i sin självkänsla att den kan fortsätta med den här olagliga bosättningspolitiken utan att det blir några konsekvenser. De känner att de har USA:s stöd i ryggen för fortsatta bosättningar, säger han.