Efter USA:s kursomläggning

Svenska kyrkan vill att Linde agerar

1:51 min

Kyrkostyrelsen uppmanar nu utrikesminister Ann Linde att protestera mot USA:s ändrade inställning till de israeliska bosättningarna på palestinsk mark.

Såhär säger Wanja Lundby-Wedin, 1:a vice ordförande i Kyrkostyrelsen och socialdemokratisk representant för Stockholms stift.

– Vi tycker att det är viktigt att vår regering, vår utrikesminister Anne Linde nu, både här i Sverige men också på EU-nivå, gör en tydlig markering och agerar, så att även EU är tydlig med att när USA nu tar en sådan här vändning i sin politik, att inte längre erkänna folkrätten, att EU då tydligt står upp för de resolutioner som finns.

Det var igår som USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa att USA inte längre kommer att betrakta de israeliska bosättningarna på palestinsk mark som ett brott mot internationell lag.

Helomvändningen innebär ett brott mot bland annat den FN.resolution som så sent som för tre år sedan, resolution 2334, slog fast att israeliska bosättningar på palestinsk mark är ett brott mot folkrätten och måste upphöra omedelbart.

USA:s ändrade inställning anses innebära att det blir ännu svårare, för att inte säga omöjligt, att uppnå en tvåstatslösning. Och Wanja Lundby-Wedin är noga med att påpeka att Svenska kyrkan inte är emot staten Israel.

– Det är väldigt viktigt att påpeka att vi är inte emot staten Israel, vi är emot Israels ockupationspolitik.

För det är en tvåstatslösning som ni ser?

– Ja, och det här försvårar kraftigt en tvåstatslösning.

Utrikesminister Ann Linde (S), som är på resa, låter hälsa att

Sveriges hållning är densamma som tidigare, det vill säga att bosättntingar strider mot folkrätten och den delar vi med övriga EU.