Protesterna

USA vill värna demokratin i Hongkong

2:00 min

Samtidigt som polisens belägring av polytekniska universitetet i Hongkong går in på sin fjärde dag, har den amerikanska senaten klubbat igenom ett lagförslag till stöd för protesterna i Hongkong. Förslaget kan innebära sanktioner mot ledande personer i Kina och Hongkong

Lagförslaget som klubbades igenom i den amerikanska senaten innebär att det amerikanska utrikesdepartementet måste göra en årlig översyn av Hongkongs självbestämmande och efterlevnad av mänskliga rättigheter.
Eventuella brister kan innebära att USA drar tillbaka de förmånliga handelsvillkor som man har med Hongkong, samt att personer som anses ansvariga för inskränkningar av mänskliga rättigheter utsätts förs sanktioner.

Det amerikanska lagförslaget är ett svar på proteströrelsen i Hongkongs kritik över polisbrutalitet och ett liknade förslag klubbades i det amerikanska representanthuset för drygt en månad sedan. Nu ska de båda lagförslagen samordnas, och sedan landar det på presidentens bord för slutgiltigt beslut.

Från Pekings håll kom kritiken direkt. Lagförslaget är missledande, blandar ihop rätt och fel och strider mot internationell lag, sade utrikesministeriets talesperson i en kommentar till statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Samtidigt går polisens belägring i Hongkong av det polytekniska universitetet in på sin fjärde dag. Dussintals maskerade demonstranter, de flesta studenter, uppskattas fortfarande ockupera universitetet trots HK-regeringens uppmaning att kapitulera.

De stundtals våldsamma protesterna i Hongkong har orsakat enorm förstörelse på infrastruktur i staden under det halvår de pågått och på morgonen idag svepte en ny våg aktioner över staden, då maskerade demonstranter blockerade kollektivtrafiken på många håll.