Vuoden Ruotsinsuomalaiset 2019 Sverigefinnar

Brobyggare eller gränsbrytare - vilka blir Årets Sverigefinnar 2019?

4:47 min
  • De nominerade är Kalle Kinnunen, Yolanda Ngarambe, Viivi Paavonperä, Heidi Lehto, Anna Takanen och Maarit Turtiainen.

Oavsett om det är fråga om idrottsprestationer eller språkmurar bryter de nominerade till Årets sverigefinnar 2019 sina egna och andras gränser.

Utifrån publikens förslag har juryn valt ut sex kandidater, som under det gångna året har gjort betydande insatser för att lyfta fram den sverigefinska minoriteten.

Årets nominerade är brobyggare och historieberättare som inte låter andra definiera vad som är möjligt och omöjligt.

De nominerade till Årets Unga Sverigefinne

Kalle Kinnunen, digital designer, Uddevalla

Kalle Kinnunen har planerat och startat en digital språkkurs i finska på Instagram som heter Kuusi palaa. Kursdeltagarna får lära sig det finska språket, men också ta del av Finlands och Sveriges gemensamma historia.

Kinnunen uppmuntrar unga sverigefinländare att lära sig finska.

Jag önskar att alla som har förlorat finskan ska få språket tillbaka.

Yolanda Ngarambe, medel- och långdistanslöpare, Stockholm

För Yolanda Ngarambe har 2019 varit ett riktigt toppår, då hon har lyckats slå många personliga rekord. Bland annat visade Ngarambe sin styrka i årets största idrottsevenemang, Friidrotts-VM i Doha.

I år har Ngarambe tävlat på de största arenorna, men det bästa minnet har hon från landskampen mellan Sverige och Finland.

Det var på liv och död i Finnkampen. När jag vann, var det liksom bara wow! Det kändes som att det var mer press i Finnkampen än i andra tävlingar.

Viivi Paavonperä, gymnasieelev, Upplands Väsby

Viivi Paavonperä har grundat en ungdomsavdelning till Finn-kirja, som är en förening för sverigefinska författare och skribenter.

Paavonperä vägleder unga sverigefinska skribenter. Hon uppmuntrar alla att skriva på finska, även när det känns som om språkkunskaperna inte räcker till.

Finn-kirjas yngsta skribenter har en egen produktion i sikte.

Vår största dröm är att en dag få publicera en gemensam novellsamling eller egna böcker.

De nominerade till årets Sverigefinne 2019

Heidi Lehto, musiker, Torshälla

Heidi Lehto (tidigare Kaarto) har blivit känd bland den sverigefinska danspubliken som sångerska med både finsk schlager och finsk dansmusik på repertoaren.

Heidi har också medverkat i skrivandet av boken Monta oksaa, Många grenar, som publicerades i somras. Boken handlar om hur det är att vara sverigefinne i dag.

Sverigefinskhet är inte längre 70-talets humppa-musik, utan det har gått framåt och kan ta sig uttryck på många olika sätt.

Anna Takanen, skådespelerska, författare, Stockholm

Anna Takanen är författaren bakom boken Sörjen som blev, en familjehistoria som handlar om Takanens pappa, som kom till Sverige som krigsbarn. Boken är också en självbiografi där Takanen beskriver hur det är att vara barn till ett krigsbarn.

När Takanen har rest runt och berättat om boken vid olika tillfällen, har hon träffat andra krigsbarn som har blivit berörda av berättelsen.

Jag träffade en kvinna som tyckte att boken borde heta "Sörjorna som blev" i stället för "Sörjen som blev". Hon sa att vi i Finland inte har pratat om vad som egentligen hände med de stora barnflyttningarna och vad som hände med dom som blev kvar i Finland.

Maarit Turtiainen, journalist, författare, Stockholm

Maarit Turtiainen är en av grundarna till den årliga sverigefinska bok- och kulturmässan, som ordnades för tionde gången i år.

Mässans betydelse för sverigefinländare är stor.

Mässan är en stor motivation för sverigefinska författare att skriva klart sina böcker. Mässan friskar också upp den sverigefinska kulturen.

Vinnaren koras 29 november på Årets sverigefinnar-gala

Årets unga sverigefinne och Årets Sverigefinne koras i år för åttonde gången i rad.

Vinnarna utses av en jury, som består av Sisuradios kanalchef Anne Sseruwagi, chef för SVT Nyheter Päivi Milanovic, direktör för Finlandsinstitutet Anders Eriksson och chefredaktör för tidningen Ruotsin Suomalainen Tapani Kekki.

För att ta hem titeln i båda kategorierna ska personen under det gångna året ha gjort betydande insatser för att lyfta fram sverigefinskheten och sverigefinska frågor.

För första gången någonsin delas även hederspriset för det sverigefinska livsverket ut. Vinnaren av utmärkelsen ska ha gjort ett livslångt och målmedvetet arbete för att främja sverigefinskheten.

Hederspriset delas ut av en extern jury, som leds av Päivi Tompuri, fd kanalchef Sisuradio och fd redaktionschef SVT Uutiset.

Årets sverigefinnar koras fredagen den 29 november vid en prisgala på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Kom och fira med oss! Dörrar öppnar klockan 18.

Galaprogrammet sänds direkt i Sveriges radios P4 och Sisuradio med start klockan 19.