EU

Svenska politiker besvikna över Fidesz framgång

2:19 min

Moderaternas och Kristdemokraternas vallöften att kasta ut Fidesz var ingenting värda, säger Fredrick Federley (C).

– När man sa att man hade satt Fidesz i frysboxen så var det bara en fint inför valrörelsen. De är större, de har fått ganska tunga positioner. Nu är det ju än tydligare att man är ännu mer i klorna på Fidesz än man varit tidigare eftersom Fidesz har fått ett större inflytande nu än under den förra mandatperioden, säger Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet.

Det var i mars i år som det ungerska regeringspartiet Fidesz stängdes av efter hård kritik. Moderaterna och Kristdemokraterna hade velat gå längre och utesluta Fidesz men så blev det alltså inte.

Partiet ansågs gå i en alltmera auktoritär riktning i strid med EU:s demokratiska värderingar.

Men trots avstängningen är partiet alltså fortfarande kvar i den kristdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet. Från EPP hävdar man att avstängningen inte gäller EU-parlamentet. Där är Fidesz nu med sina 13 ledamöter EPP:s tredje största parti. Och de sitter på flera höga poster, bland annat vice talman, och viceordförande i tre olika utskott.

I utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter LIBE har EPP nominerat Fidesz till posten som tredje vice ordförande, men övriga partigrupper säger nej och omröstningen har därför skjutits upp flera gånger.

– EPP har ju många andra kandidater att nominera så det är högst märkligt att de fortsätter att insistera på att få igenom en Fidesz-kandidat, säger Evin Incir, socialdemokrat i LIBE.

Men Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé ser inga problem med att Fidesz företräder EPP i utskotten.

– Ja, så länge de är en del av vår partigrupp. Innan ett beslut ät taget och man är utesluten så är det svårt att säga att man inte får vara en del av gruppen, säger Tomas Tobé.

Fidesz är alltså kvar i partigruppen tills vidare i väntan på beslut om eventuell uteslutning ur EPP, men det kan dröja.

I dag inleds EPP:s kongress i Kroataiens huvudstyad Zagreb. Men där står Fidesz medlemskap inte på dagordningen – granskningen av partiet är ännu inte klar. Tomas Tobé hade hoppats att här skulle gå snabbare, och även om utgången fortfarande är oviss så tror han fortfarande att Fudezs tull slut kommer att kastas ut ur EPP.

– Jag tror att det här kommer att sluta med att Fidesz lämnar EPP-gruppen men det återstår att se.